Array
 

Neděle, 24 Březen 2013 15:54

 

...aneb čemu by se měli uvědomělí rodiče nezbedných dětí věnovat o víkendu, aby do sebe jejich ratolest dostala nějaké hodnotné živiny. Letadýlko už nefrčí.

umeni nataliri

 

Zdroj: pinterest.com

 

Sobota, 16 Březen 2013 17:11

Květákový humus copy

 

Receptů na klasický hummus z cizrny je všude plno, takže přidávám netradiční hummus z květáku. Z blogu ohmyveggies.com, jehož autorka tvrdí, že tato varianta je dietní (narozdíl od tradiční verze), ale koho by to vlastně zajímalo... Dobré jsou obě. :)

 

Číst dále: Květákový hummus

   

Pátek, 08 Březen 2013 00:00

Praha je k vegetariánům vstřícná a je v ní i na "západní" poměry dost vegetariánských restaurací. U mě je na prvním místě indické občerstvení Beas Dhaba, která má v Praze už pět poboček. My často chodíme do Bělehradské, která by se během příštího roku měla změnit na samoobslužnou. V současnosti funguje tak, že nejdřív zvolíte malé nebo velké menu (ve všedních dnech je výběr větší) a jednotlivé složky menu si poskládáte podle sebe ze dvou možností. Na výběr je bílá nebo ochucená rýže, brambory nebo zelenina, čočka nebo fazole, ovocný nebo zeleninový salát a nakonec polévka, její nabídka se obměňuje. Ve velkém menu je navíc pálivé chutney a sladká halva, která je podle indických tradic vyrobená z krupice. Můžete si navíc přidat i dezert, různé nealkoholické nápoje, případně si můžete zakousnout nějakou tu placku nebo plněnou taštičku. Prostředí je příjemné, na stole je zdarma džbán vody s citrónem, takže dohromady to máte jeden fajnový kulinářský zážitek.

vegan food 02

Hned ve vedlejší Londýnské ulici je veganská restaurace Loving Hut, kterou můžete navštívit ještě na dalších třech místech. Klobouk dolů před jejich úpravou sóji. Bude vám připadat, že vážně jíte maso a můžete sem podle pozvat i nějakého milovníka masa, nic nepozná :). Jídelníček je založen na asijské kuchyni. V poledne je tu samoobslužné menu a večer funguje Loving Hut jako normální restaurace. Nejsem si tak úplně jistá, jestli je Loving Hut důkazem toho, že veganská strava je hyper zdravá, to se týká určitě jejich výborného sushi, ale některá jídla jsou velmi mastná,  u bílého tofu zůstává sádrová pachuť. Na fotce je tofu v mořské řase na kari.

Číst dále: Vegetariánské a veganské restaurace v Praze

   

Neděle, 03 Březen 2013 15:37

polevka cocka copy

 

Vynikající polévka opět z kuchařky Rychlokurs vaření pro vegetariány.

 

Číst dále: Polévka z červené čočky

   

Úterý, 26 Únor 2013 16:44

Po včerejším nákupu rajčat, které mě stály asi tolik co kilo kaviáru (možná proto, že opravdu voněla a chutnala jako rajčata), jsem se vrátila k myšlence domácího pěstování zeleniny. Možnosti jsou malé, náš byt nemá ani balkon. Jen jedno okno vede na jih, ostatní jsou severní. Zkusila jsem na severní straně zaexperimentovat, ale uchcípaná trojice bylinek mi dala najevo, že opravdu nemá smysl snažit se přehlížet pravidlo, že většina rostlin potřebuje hodně světla. Britta Riley to ví, a proto používá rostlinky rovnou místo záclon. Tady je její krátká výživná přednáška na TED o tom, jak se stát v paneláku farmářem.

 

 

Nejsem si jistá, jestli bych něco takového chtěla mít na okně, ale projekt se pořád posouvá a nenápadně ukazuje, že města by měla zvýšit svoji potravinovou soběstačnost. Nejen v New Yorku, ale i v Anglii už se začínají ozývat praktické geny zemědělských předků. A někteří Angličané volají potom, aby se místo muškátů či ibišků pěstovalo v parcích a na ulicích něco, co se dá sníst. Někde už takové projekty fungují způsobem zvaným "guerilla gardening", kde angažovaný městský "zahradník" vysadí s povolením nebo bez něj jahody třeba přímo na autobusové zastávce (i když tam by to jahodám asi taky zrovna nesvědčilo). Zelenina a ovoce je pak volně dostupná komukoliv ke snězení. Zakladatelka projektu Norah Hamill si nic nedělá z občasného ničení rostlin a optimisticky předpokládá, že se viník aspoň dozví něco o tom, odkud se bere jídlo. Žádné postřiky a žádná dramatická uhlíková stopa, kterou po sobě zanechávají letadla než se k nám dostanou s banány z jižní Ameriky.

 

Nesmyslnost současného trhu s potravinami dobře dokládá rozhovor z čt24, který jsem nedávno zaslechla. Švédská firma vyrábějící polotovary zadá firmě třeba v Irsku zpracování masa. Irové souhlasí, shrábnou peníze, ale zpracování masa přemístí do nějaké země, kde je to vyjde levněji, třeba na Kypr. Kypřané se snaží ušetřít a tak místo masa hovězího přimíchají levnou koninu dejme tomu z Rumunska. A pak polotovary s koňským masem zaplaví celou Evropu a navíc se ještě zjistí, že sem tam se do těchto výrobků jako bonus dostala z několika koňů analgetika. Tak snad se místo tisíců zbytečně nalétaných a naježděných kilometrů časem spíše rozšíří metody, díky kterým budou potraviny ke spotřebitelům putovat co nejkratší vzdálenost.

 

   

Pátek, 22 Únor 2013 19:20

Kapusta final

 

Už jen její jméno ve mně dlouho budilo nedůvěru. Kapusta ve mně možná vyvolávala nepříjemné vzpomínky na rádoby zdravou kuchyni ve školní jídelně. Letos jsem opatrně jednu ochutnala a zjistila, že vůbec není špatná, a tak jsem jí dala šanci i ve vlastní kuchyni. Zaslouží si pozornost už jen proto, že je to jeden z mála plodů zimní sezóny. Já jsem použila recept kuchařky Rychlokurs vaření pro vegetariány. O receptech s touto zeleninou psali i na lidovkách.

 

Číst dále: Nákyp z růžičkové kapusty

   

Více článků...

Strana 13 z 14

 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept