Array
 

Neděle, 28 Duben 2013 15:17

Pečené brambory se špenátem a lilkem2

 

Zde měl následovat vítězoslavný recept na nějaké raw food. Kvůli mému neúspěchu nabízím tradiční jistotu a náš dnešní oběd.

Číst dále: Pečené brambory s lilkem a špenátem

 

Neděle, 28 Duben 2013 14:21

redkvicky

 

Mezi těmi, kteří řeší to, co mají na talíři, jsem jako vegetariánka vlastně dost nudná. Máme tu třeba vegany. Mezi food blogy na české scéně jsou ty veganské asi nejzajímavější (Cruelty free hedgehogs, Veganodaktyl, Bez krutosti). Pak je tu paleo, které se snaží o návrat ke stravě paleolitických lovců a sběračů. Z jídelníčku vyškrtává všechno, co člověk začal získávat 10 000 let př. n. l. přechodem k zemědělství (obilniny, luštěniny, mléčné výrobky a rostlinné oleje), odmítá i průmyslově upravený cukr. Tato dieta může být prospěšná pro lidi alergické na lepek a laktózu, ale při průzkumu paleo receptů se mi zdá, že se používá až příliš mnoho masa a vajíček.

Největší nadšení momentálně zažívá živá strava tedy „raw food“. Většina živin přijde tepelnou úpravou nazmar, ale tady se povoluje maximálně 40° C a většinou ani to ne, protože jak říká klasik, nejlepší hrnec máte přece v těle. Věcí neznalá, představovala jsem si, že stoupenci syrové stravy - vitariáni, se živí jen saláty (asi jako si to myslí někteří o vegeteriánech a není to pravda :)). Ale je to jinak, protože lidská vynalézavost je nekonečná. Luštěniny, které jsme zvyklí vařit, prostě jen namočíme a přijdeme sklidit asi za dva dny, když už jsou pěkně naklíčené. Den můžeme zahájit podivně brčálově zeleným smoothiem, k obědu si dát rawsoto a zajíst ho koláčkem a k večeři třeba ten salát s naklíčenou pšenicí.

Číst dále: Živá strava

   

Neděle, 14 Duben 2013 18:31

 

mandlove kolacky copy

 

Je fajn, když máte chuť na něco sladkého, kouknete se do nové kuchařky (Vegmňamky nejen pro vegan(k)y) a zjistíte, že máte všechny ingredience doma a nemusíte jít nikam nakupovat. Jsou výborné, ale na snídani do postele se fakt nehodí (dost se drobí).

 

Číst dále: Mandlové koláčky s marmeládou

   

Středa, 10 Duben 2013 15:14

 

pečená zelenina s fazolemi copy

 

Doufám, že poslední teplý salát této sezóny. Podle Hany Michopulu.

 

Číst dále: Pečená zelenina s fazolemi

   

Sobota, 06 Duben 2013 14:39

 

baba ghanoush 2

 

Baba ghanoush je oproti hummusu méně známým exportem z Předního východu, ačkoliv se připravuje naprosto stejně, jen se místo cizrny použije lilek. Takže je tu další variace na hummus bez cizrny. Já jsem poprvé ochutnala v jednom libanonském občerstvení v Praze. Anglický výraz pro lilek (eggplant) tak trochu navádí považovat baba ghanoush za veganskou alternativu k vajíčkové pomazánce a připadá mi, že chuťová podobnost tu trochu je.

 

Číst dále: Baba ghanoush/lilková pomazánka

   

Úterý, 02 Duben 2013 16:06

 čočkové kuličky

 

Alternativa pro ty, kteří si už netroufají jíst slavné masové kuličky z Ikey nebo pro vegany, protože ti v Ikea restauraci nemůžou sníst snad nic. Původní recept na blogu ohmyveggies.com.

 

Číst dále: Čočkové karbanátky

   

Strana 12 z 14

 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept