Array
 

Středa, 18 Září 2013 16:22

cervene zeli salat copy

 

To, že je kombinace hroznů a nivy vražedně dobrá kombinace, víme... Ale s čočkou a čerstvým červeným zelím? Ještě lepší! Inspirací mi byla kuchařka Hany Michopulu.

 

Číst dále: Čočkový salát s červeným zelím

 

Pondělí, 02 Září 2013 00:00

povidla copy

 

Někdy během letošního jara jsem si hodně pozdě v noci pustila dokument Jedlá zahrada. Poprvé jsem ho viděla sama, podruhé s přítelem. Zatímco já bych zůstala u virtuálního obdivování zahrádky spisovatelky Alys Fowler, kde se dá všechno sníst, muž se nenechal odradit pražskými podmínkami a připravil skromný plán, jak zužitkovat zanedbaný dvůr domu ve kterém bydlíme. Nejdřív jsme v jednom rohu založili kompost, pak jsme vytrhali plevel a na uvolněné místo jsme zasadili bylinky. To nám pro letošní rok stačilo, ale na ten příští plánujeme rozšíření. Tento týden jsme svoji mátu, meduňku, majoránku, petržel a pažitku sklidili a střídavě sušili nebo zmrazovali.

 

Inspirována Jedlou zahradou jsem taky zkoušela "zavařovat". Alternativně, bez velkého zavařovacího hrnce a teploměru, jak si pamatuju z dětství. Z broskví jsem udělala broskvový krém. V originálním ovocném krému (v angličtině curd) se používá bílý cukr, vajíčka a máslo, ale podařilo se mi najít i výbornou veganskou alternativu. Podle autorky by měl vydržet dva týdny, takže putoval do mrazáku a poslouží později jako poleva na nějaký dortík nebo jen na toast.

 

povidla a bylinky copy

 

Číst dále: Broskvový krém a švestková povidla

   

Úterý, 27 Srpen 2013 09:45

rajcatovy kolac copy

 

Občas si dopřáváme těstoviny zapečené s čedarem, smetanou a česnekem. Chtěla jsem využít téhle osvědčené sýrovo-smetanové omáčky a použít jí do koláče s nějakou zeleninou. Volba padla na rajčata, když jsem nedávno prohlížela blog Jamieho Olivera, kde jsem narazila na velmi podobný koláč. Příště mám v plánu vyzkoušet cukety.

 

Číst dále: Rajčatový koláč

   

Čtvrtek, 22 Srpen 2013 19:04

pohankove rizoto copy

 

Pohanka se vzhledem ke svým prohřívacím účinkům hodí ke konzumaci hlavně v zimě, ale jelikož nám venku klesá teplota, rozhodla jsem se recept zveřejnit. Pozitivně působí na cévní systém, například zabraňuje křečovým žílám a snižuje cholesterol. I přes její léčivé účinky může někomu výrazná chuť pohanky vadit, v tom případě ji může vyměnit třeba za bulgur.

 

Číst dále: Pohanka s žampiony a cuketou

   

Sobota, 17 Srpen 2013 16:34

cizrnovy burger copy1

 

Poprvé jsem ochutnala vegetariánský burger, když jsem před dvěma lety navštívila festival Svět knihy v Holešovicích. Dlouhé fronty, obsazené stoly a přesmažené občerstvení v areálu Výstaviště nás vyhnali do ulic, kde jsme natrefili na restauraci Bohemia Bagel. Neplánovaná zastávka ve mně zanechala slastnou vzpomínku poskládanou ze tří věcí, které jsou pro restauraci nejdůležitější, krásné prostředí, příjemná obsluha a výborné jídlo. Od té doby mi nedal zdejší falafelový burger spát a tak jsem se snažila najít recept na něco podobného. Základní návod jsem našla v obligátním Albert magazínu. Burger je možné povýšit ještě o třídu výš lilkovou pomazánkou

 

Číst dále: Cizrnový burger

   

Pondělí, 29 Červenec 2013 13:42

okurkova polevka copy

 

Takhle jsem zužitkovala část úlovků z trhu, není to nic mimořádného, ale osvěží.

 

Číst dále: Studená okurková polévka

   

Strana 9 z 14

 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept