Array
 

Středa, 01 Leden 2014 17:45

Místo velkolepých bilancí nabízím aspoň instantní chvilky z vánočních prázdnin. Štědrovečerní večeře (čočková sekaná) a silvestrovské zobání pochází z dílny cruelty free hedgehogs. Poslední fotka dokumentuje omáčkový útok na Marks and Spencer.

 

vanocni prazdniny 2

 

Recepty jsou momentálně tříděny a vybrušovány. Brzo budou...

 

 

Středa, 11 Prosinec 2013 18:59

kulicky a svarak copy

 

Ani tady samozřejmě nemohlo chybět vánoční cukroví. Tak jsem si řekla, že budu tradiční rodinný reportoár inovovat a zkusím to letos bez bílého cukru a mléčných výrobků. Moje alternativní perníčky a ořechové rolky jsou sice fajn, ale přece jenom až napotřetí jsem opravdu spokojená. Inspiraci na kávové kuličky mi tentokrát nepřinesl zahraniční web, ale česká veganská internetová kuchařka, i když na první pokus jsem měla po ruce opravdové máslo. Poměry mi vyšly malinko jinak než v původním receptu. Cukroví je zapotřebí moc dlouho neuchovávat.

 

Na druhé fotce je svařák, recept asi každý zná, tak si dovolím jen malý tip. Je výborný s kouskem rozmarýnu.

 

Číst dále: Kávové kuličky

   

Sobota, 30 Listopad 2013 00:00

 

Pesto z mrkvové natě, která se vždycky vyhazuje a v těch lepších případech skončí na kompostu. Odkud se vzalo? Pochází z kuchařky, která je zaměřená na recepty ze zeleninového a ovocného "odpadu". Root to Stalk Cooking od Tary Duggan. Recepty se slupkami od brambor a jablek nebo z natí ukazují cestu jinam od obrovského množství jídla, které se u nás vyhodí. Komunální odpad tvoří ze 42 % právě biologicky rozložitelný odpad, ale přitom kontejnery na tento druh odpadu jsem na ulici ještě neviděla. Více o tomto problému tady.

 

V původním receptu je přidáno i pár snítek máty na kterou jsem zapomněla, ale i tak chutnalo pesto naprosto skvěle. Nejlepší objev z raw kuchyně v letošním podzimu! Použila jsem ho na zeleninové nudle z mrkve a cukety. Dají se vytvořit jednoduše pomocí škrabky na zeleninu. Pesto se hodí i k pečené zelenin a nebála bych se ho použít i jen tak na chleba.

 

 

 

Ingredience:

natě z jednoho svazku mrkve

1/4 hrníčku olivového oleje lisovaného za studena

1 stroužek česneku

1/4 hrnku kešu ořechů

1/4 hrnku lískových ořechů

šťáva z půlky citrónu

 

 

Postup:

1. Jediné co z natě nepoužijeme jsou hlavní stonky.

    Ostatní nakrájíme na menší kusy.

2. Nať smícháme s prolisovaným česnekm, ořechy,

    olejem, šťávou z citronu a rozmixujeme.

 

 pesto z mrkvové natě 3

 

 

 

   

Čtvrtek, 28 Listopad 2013 20:59

chickpea mag copy

 

Uvařte si třeba čaj ze zázvoru, medu a šťávy z limetek a jdeme na to. Mám tři fajn tipy na čtení. Nekupuju si časopisy o vaření, maximálně si prolistuju Albert magazín, nemám k receptům z časopisů velkou důvěru, všechno mi přijde tak nějak na efekt a stačí mi prolistovat a vím, že většinu receptů bych stejně neměla chuť zkusit. A už dlouho sním o nějakém časopise zaměřeném čistě na rostlinnou stravu. Stačí se porozhlédnout za humna, kde už něco takového mají.

Chickpea magazine. Oceňuju, že nemusí chodit až z Ameriky poštou. Můžete si ho nechat poslat v PDF, výsledná cena je pak mnohem nižší (z 20 $ klesá na 4 $). Možná je pořád docela vysoká, ale dílko je bez reklam. Úplně. Místo nich si můžete přečíst o tom, jak rychle a chutně uctít celiaka, když k vám přijde na návštěvu. Možná se necháte nalákat na uspořádání zimního pikniku (brr) nebo si radši v teple přečtěte rozhovor s autorkou i u nás poměrně známého blogu Oh she glows, Angellou Liddon. Mě osobně nejvíc nalákaly návody na vánoční dárky z kuchyně a recepty na veganské koktejly. Za projektem stojí autoři blogu hipsterfood, který mě svého času úplně nadchnul trochu jiným pojetím. Na fotkách je často taková patina ala devadesátky a „tak nějak bordel“, žádná vysoká saturace a nablýskané nádobí.


Jejich Chickpea Mag vychází čtvrtletně. Pokud si ho objednáte v té digitální formě (kterou tady tak nenápadně propaguju), přijde vám email s adresou ke stažení a stáhnout si ho můžete celkem pětkrát.

A pozor! I když jsem čekala, že na podobný formát časopisu si budeme muset u nás ještě trochu počkat, tak nedávno vyšlo první číslo Cinnamonu. Jak jménem, tak svým grafickým zpracováním mi připomíná právě Chickpea Magazine. Na obsahu se podílelo několik českých blogerek a zakladatelka časopisu Klára Bernklau. Je k dostání pouze v digitální podobě, zcela bez reklam a zdarma. Pro mě další důkaz, jak krásný projekt může vzniknout jen díky internetu a nadšení. Kdo by si takový časopis dnes troufnul vydat v tištěné podobě? Jinak se tu odráží sympatická filozofie používat hlavně lokální suroviny a já už se chystám na recepty s kapustičkami a kaštany...

 

cinammon mag3 copy

Číst dále: Co si přečíst u čaje

   

Neděle, 17 Listopad 2013 00:00

smazena ryze burakova omacka copy

 

Část úrody ze srpna/září, kterou jsem byla podarovaná se nespotřebovala a putovala do mrazáku. Fazolové lusky teď přišly vhod na jedno z mých nejoblíbenějších veganských jídel. Podle kuchařky Vegmňamky nejen pro vegan(k)y. Součástí jídla je arašídové máslo, jedna z pochoutek, kterou jsem donedávna znala jen z amerických filmů. A překvapuje mě, kolik lidí má na arašídy alergickou reakci, takže alergiky tentokrát nepotěším.

 

Číst dále: Smažená rýže s fazolkami a arašídovou omáčkou

   

Čtvrtek, 07 Listopad 2013 11:36

Porkova polevka copy

 

Neobvyklou kombinaci fenyklu, pórku, jablka a ořechů z thefirstmess.com jsem hned chtěla vyzkoušet. Naučila jsem se, že základem kuchařského úspěchu je mít po ruce dobré koření, v minulém receptu to byl kardamom, teď kurkuma, kterou prý Indky používají i do pleťových masek, ale raději bych to nezkoušela, poněvadž neuvěřitelně barví. Nažluto.

 

Číst dále: Pórková polévka s fenyklem a jablkem

   

Strana 7 z 14

 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept