Array
 

Čtvrtek, 24 Duben 2014 18:58

sabdzi 1

 

Říkám si, že ještě pořád není od věci přidat recept na obídek, který pořádně prohřeje. Během zimy ho můj přítel neustále vylaďoval a vylaďoval, až nakonec můžu s klidným svědomím říct, že jsem si tento týden pochutnala na nejlepším sabdží, jaké jsem kdy měla. Základem jsou brambory a směs koření, další zelenina může být podle sezóny. Koření se nesmí odfláknout, jinak chuťový zážitek spadne o dvě příčky níž. Množství je orientační, neb recept je od mistra, který už si nic odměřovat a vážit nepotřebuje :) Pokud budete chtít počet porcí zvětšit, uvařte zvlášť jako přílohu rýži. Nejlépe s kokosovým mlékem.

 

Číst dále: Zeleninové sabdží

 

Neděle, 13 Duben 2014 15:42

koprivovy quiche final 1

 

Můj táta vždycky snil o dokonalém anglickém trávníku. Výsledkem bylo, že pokud k nám náhodou zabloudila nějaká pampeliška nebo sedmikráska, neváhal použít drastická opatření :) Momentálně se ale tohle kvítí vrací do kuchyní, nejtradičnější z nich je určitě kopřiva. Proto jsem byla ráda, že jsem ji na naší pidizahrádce objevila (potom, co jsem se o ní popálila) a zužitkovala jsem ji do slaného koláče. V rámci jarní detoxikace ji můžete vypít s nějakou další bylinkou jako čaj. Ale je zapotřebí sbírat jen mladé kopřivy, maximálně do poloviny května, pak už začínají obsahovat příliš mnoho dusičnanů a to už by nám neprospělo. A kdo se bojí jít do lesa na kopřivy, zajde si koupit špenát.

 

Číst dále: Quiche s kopřivovou nebo špenátovou náplní

   

Sobota, 05 Duben 2014 14:28

fazolove sisky 1

 

Do šišek je potřeba přidat něco zeleného, když už je to jaro. Nemusí to být nutně petržel, která se nám na zahradě tak rozbujela, ale třeba špenát. Ingredience vycházejí z receptu od Country life. Škoda, že jídlo nevypadá tak lákavě, jak by si zasloužilo :)

 

Číst dále: Fazolové šišky

   

Sobota, 22 Březen 2014 18:01

datlove tartaletky prvni

 

Konečně další recept, uf. Tentokrát opět raw, protože jsem zjistila, jak dobrá je kombinace datlí a kustovnice čínské jen tak zasyrova a protože pravidla pro přípravu syrových dezertů jsou jednoduchá - místo mouky se používá nějaký druh ořechů, místo cukru ovocná sladidla nebo prostě jen sušené datle. Vše je potřeba si trochu naplánovat a dát tyto suroviny namočit a pak chladit, ale pak už je to jenom o troše mixování a míchání a hned je hotovo.

 

A proč že se vitariáni otravují s namáčením ořechů? V ořeších a semínkách se ve vodě probudí enzymy a ve výsledku tak značně znásobí svůj výživný potenciál. S namočeným sušeným ovocem se mnohem lépe pracuje, je hned umixované.

 

Pozor! Mám taky FACEBOOK, kterému se věnuju o trochu víc než blogu, a proto se vyplatí mě tam sledovat, hm?

Číst dále: Kešu tartaletky s datlovou náplní

   

Sobota, 01 Březen 2014 14:48

smazena zelenina prvni

 

Jídlo o kterém by moje mamka řekla, že to je "čína". :) To znamená smažená zelenina s rýží. Ale tady je to snad přece jen trochu inovativní s tím burákovým máslem. Hlavně je to něco, co prostě chutná každému a celé je to hotové za 20 minut. Jako přílohu dělám rýži ochucenou strouhaným kokosem, rozinkami a trochou citronové šťávy nebo se speciálním kořením od Sonnentoru.

 

Číst dále: Smažená zelenina s burákovou omáčkou

   

Úterý, 18 Únor 2014 17:11

kapusta karbanatky 1 web

 

Co se týče této zimy, nemám na blogu moc receptů se sezónními plodinami. Vypadá to, že jsem si teprve teď všimla, co je za roční období, i když kapustu a zejména tu růžičkovou používám hodně často :). Tak rychle sem s kapustou kadeřavou, dokud je ještě čas. Na karbanátky jsem použila velké listy a zbyla kapustová hlavička, která se může hodit do jiných receptů. Můžeme ji nakrájet na tenčí plátky a opéct v troubě nebo nastrouhat a zasyrova přidat k salátu.

 

Číst dále: Kapustové karbanátky

   

Strana 5 z 14

 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept