Array
 

Čtvrtek, 15 Leden 2015 13:58

cizrnove kung pao 1

 

Tak už mi tento týden zase začalo zkouškové období. Moje předposlední, takže jsou pryč doby, kdy jsem se odbývala špagetami s kečupem a eidamem nebo bagetami, protože se mi nechtělo ztrácet čas v kuchyni. I když momentálně je pro mě rychlost stále důležité kritérium pro přípravu jídla, hodlám si jídla gurmánsky užívat. Na pinterestu jsem měla uložený tento recept a připadá mi do zkouškového ideální, ale pro unavené pracující je samozřejmě vhodný taky :)

 

Číst dále: Cizrnové kung pao

 

Pondělí, 01 Prosinec 2014 21:30

arasidove rezy 1

 

Základní pravidlo zní: Když někam přidáte burákové máslo, tak to vždycky bude chutnat dobře. A podle této logiky jsem se rozhodla zkusit i tyto řezy (z blogu Trans-planted), jedny z mnoha variant, jak si připravit granolu. Rychlá příprava večer předem a ráno na vás bude čekat luxusní snídaně. Pro mě je sladká snídaně základ, i když stále ubírám na slazení. Zrovna tady bych ten med ve finále trochu ubrala taky, ale to už je na osobní vyzkoušení.

 

Číst dále: Nepečené arašídové řezy s brusinkami

   

Středa, 05 Listopad 2014 00:00

kroupovy salat fin

 

Samozřejmě se nějaké ty módní trendy nevyhnou ani food blogům. Řekla bych, že to je tak třeba u quinoy. Občas tomu quinoovému vábení taky podlehnu, ale pak jsem si vzpomněla na obyčejné kroupy. Které už jsem nejedla pěkně dlouho, možná o Vánocích (kuba!). A tak jsem si je nachystala i sem. Nakonec vznikl nejlepší salát podzimně-zimní sezóny (aspoň pro mě), kterým se budeme cpát až do jara. Taky proto, že jeho příprava je maximálně nenáročná a rychlá. A ta vůně opékaných kapustiček, drcených ořechů a nakrájeného jablka... Večerní vaření, libé vůně a teplo kuchyně je přesně to, co mám spojené s obdobím podzimu a zimy už od mala.

 

Číst dále: Kroupový salát s růžičkovou kapustou, jablkem a vlašskými ořechy

   

Středa, 29 Říjen 2014 15:10

dynove bochankyxxx

 

Ani mě sezóna dýní nemůže minout. Dlouho jsem přemýšlela, co z nich upéct. Naštěstí je to plodina nesmírně variabilní, a tak jsem se rozhodla pustit do těchto bochánků. Inspiroval mě recept v posledním Zajíci v krabici (ale s ním má nakonec společný jen tapiokový škrob a formu :)), který jsem si objednala poprvé a jedním z překvapení byl právě tapiokový škrob. Neměla jsem odvahu úplně s ním nahradit mouku, a tak jsem dala jen trochu, aby posloužil jako kypřidlo. Všechny věci od Zajíce u nás mizí velkou rychlostí, poslední výzvou je kaštanovo-vanilkové pyré a na to se těším nejvíc. Byla jsem překvapená, že krabička byla kompletně bezlepková a beru to jako velké plus.

 

Bochánky se dají jíst samotné nebo s oblíbenou marmeládou. Já jsem si je dala také s povidly, podobnost s buchtami k tomu svádí a je to skvělá volba (samozřejmě). Na dýňové pyré stačí rozpůlit dýni, vydlabat semínka a péct asi 50 minut na 180°C (při píchnutí vidličkou by měla být krásně měkká). Pak rozmixujte a rovnou použijte nebo zamrazte na později.

 

dynove bochanky 2

 

Číst dále: Sladké dýňové bochánky

   

Úterý, 07 Říjen 2014 00:00

ajvar1

 

Ajvar je pochoutka z Balkánu, kde jsem ho letos v srpnu na našich cestách několikrát ochutnala, poprvé v srbském Bělehradě. Srbové prý začali vyrábět ajvar jako první, nicméně ten bělehradský mě trochu zklamal a ten nejlepší měli v makedonském Ohridu. Překvapilo mě, když jsem zjistila v naší poměrně početné cestovatelské skupině, jak moc je ajvar neznámý a to je škoda vzhledem k jeho vynikajicí chuti, snadné přípravě z lehce dostupných surovin a jeho univerzálnosti. Ajvar se dá jednoduše přidat jako omáčka do špaget, na topinky nebo jako dip.

 

Číst dále: Ajvar (pasta z pečených paprik a lilku)

   

Čtvrtek, 18 Září 2014 17:35

makarony 1

 

Jsem ráda, že jsem objevila stoprocentně rostlinnou náhradu za moje oblíbené makarony s čedarem a parmezánem. Zdá se, že se na seznam mých kuchyňských stálic dostala nová položka.

 

Číst dále: Makarony s kešu-květákovou omáčkou

   

Strana 3 z 14

 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept