baba ghanoush 2

 

Baba ghanoush je oproti hummusu méně známým exportem z Předního východu, ačkoliv se připravuje naprosto stejně, jen se místo cizrny použije lilek. Takže je tu další variace na hummus bez cizrny. Já jsem poprvé ochutnala v jednom libanonském občerstvení v Praze. Anglický výraz pro lilek (eggplant) tak trochu navádí považovat baba ghanoush za veganskou alternativu k vajíčkové pomazánce a připadá mi, že chuťová podobnost tu trochu je.

 

 

Ingredience:

1 lilek
1 rozdrcený stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžička citronové šťávy

2 lžíce tahini
sůl a pepř
může být i petržel a římský kmín

 

Postup:

1. Lilek rozkrojte na půlku a do vnitřku nakrájejte "mřížku". Posolte a nechte 20 minut vypotit. Pak otřete.

2. Lilek pečte asi 40 minut na 200° C.

3. Po upečení vydlabejte vnitřek a smíchejte s ostatními ingrediencemi.

 

 

Share

Přidat komentář



Prosím, tato skládačka ukáže, zda nejsi robot. Nemusí být přesná.
Pokud tě tato malá hra už nebaví, tak se stačí ZAREGISTROVAT ZDE
 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept