ajvar1

 

Ajvar je pochoutka z Balkánu, kde jsem ho letos v srpnu na našich cestách několikrát ochutnala, poprvé v srbském Bělehradě. Srbové prý začali vyrábět ajvar jako první, nicméně ten bělehradský mě trochu zklamal a ten nejlepší měli v makedonském Ohridu. Překvapilo mě, když jsem zjistila v naší poměrně početné cestovatelské skupině, jak moc je ajvar neznámý a to je škoda vzhledem k jeho vynikajicí chuti, snadné přípravě z lehce dostupných surovin a jeho univerzálnosti. Ajvar se dá jednoduše přidat jako omáčka do špaget, na topinky nebo jako dip.

 

 

Ingredience (asi na 400 ml):

1 kg paprik kapií (asi 6 velkých)

1 střední lilek

4 velké stroužky česneku

2 lžíce slunečnicového oleje

1 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 lžíce rajčatového protlaku

špetka chilli

špetka soli

 

Postup:

1. Lilek rozkrojte na půlku a vnitřek nařízněte nožem do tvaru mřížky, usnadní to pozdější vyškrabávání dužiny. U stroužků česneku odřízněte

   kousek jejich plochého konce. Papriky postačí jen omýt.

2. Troubu rozpalte na 200°C a nejprve začněte péct lilek.

3. Po 15 minutách přidejte papriky a česnek.

4. Zhruba po půl hodině vyndáme zeleninu z trouby, papriky by na sobě měly mít velké tmavé puchýře. Papriky odložíme zvlášť, třeba do kastrolu a

    přikryjeme pokličkou, aby se zapařily (dáme jim asi tak čtvrt hodiny).

5. Do mísy vydlabeme dužinu z lilku a vymáčkneme ze slupky česnek. U paprik odtraníme stonek, semínka a slupku, ta by měla jít snadno

    sloupnout.

6. Pak nakrájenou papriku přidáme k lilku a česneku, spolu s ostatními přísadami (olej, ocet, cukr, rajčatový protlak, chilli) a rozmixujeme (ne úplně

    do hladka).

7. Směs vaříme na malém plameni tři hodiny a pak ji přelijeme do zavařovacích sklenic. Já jsem tenhle vyčtený postup vzdala už po hodině a půl a

    i tak jsem dostala krásnou ohnivou pastu.

 

 

 

Uložit

Share

Přidat komentář



Prosím, tato skládačka ukáže, zda nejsi robot. Nemusí být přesná.
Pokud tě tato malá hra už nebaví, tak se stačí ZAREGISTROVAT ZDE
 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept