Pesto z mrkvové natě, která se vždycky vyhazuje a v těch lepších případech skončí na kompostu. Odkud se vzalo? Pochází z kuchařky, která je zaměřená na recepty ze zeleninového a ovocného "odpadu". Root to Stalk Cooking od Tary Duggan. Recepty se slupkami od brambor a jablek nebo z natí ukazují cestu jinam od obrovského množství jídla, které se u nás vyhodí. Komunální odpad tvoří ze 42 % právě biologicky rozložitelný odpad, ale přitom kontejnery na tento druh odpadu jsem na ulici ještě neviděla. Více o tomto problému tady.

 

V původním receptu je přidáno i pár snítek máty na kterou jsem zapomněla, ale i tak chutnalo pesto naprosto skvěle. Nejlepší objev z raw kuchyně v letošním podzimu! Použila jsem ho na zeleninové nudle z mrkve a cukety. Dají se vytvořit jednoduše pomocí škrabky na zeleninu. Pesto se hodí i k pečené zelenin a nebála bych se ho použít i jen tak na chleba.

 

 

 

Ingredience:

natě z jednoho svazku mrkve

1/4 hrníčku olivového oleje lisovaného za studena

1 stroužek česneku

1/4 hrnku kešu ořechů

1/4 hrnku lískových ořechů

šťáva z půlky citrónu

 

 

Postup:

1. Jediné co z natě nepoužijeme jsou hlavní stonky.

    Ostatní nakrájíme na menší kusy.

2. Nať smícháme s prolisovaným česnekm, ořechy,

    olejem, šťávou z citronu a rozmixujeme.

 

 pesto z mrkvové natě 3

 

 

 

Share

Komentáře   

 
+3 #1 Karolína 2014-09-02 09:17
skvělý nápad, 8) asi se pokusím udělat. Právě jsem hledala, co s natí a to z důvodu, který zde uvádíš.Tak super.
Jen mě udivuje, že při hledání jsem našla lidi, kteří tázajícím radili ať se zeptají králíka co s natí, nebo měli různě nejapné poznámky, jako by je napadla slepota.... :cry:
Citovat
 

Přidat komentář



Prosím, tato skládačka ukáže, zda nejsi robot. Nemusí být přesná.
Pokud tě tato malá hra už nebaví, tak se stačí ZAREGISTROVAT ZDE
 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept