Středa, 02 Prosinec 2015 20:11

cockova pomazanka 11

Tenhle recept by tu nebyl, nebýt krásné Jany, která mi jeho složení prozradila při dlouhé chvíli na jednom hradě. A kdybych si na něj celkem nedávno nevzpomněla, asi by moje pauza trvala ještě déle. Vařit se mi chce, fotit se mi chce, ale obojí tak nějak nejde dohromady a do toho vstřebávám životní změny. Víc než by zasloužily. Promazávám rozvrzaná kola svého velejednoduchého redakčního systému a oživuju blog i sebe. Přemýšlím, jestli už je čas jít jinudy. Uvidíme, jak to bude dál...

Číst dále: Pomazánka z červené čočky

 

Úterý, 07 Říjen 2014 00:00

ajvar1

 

Ajvar je pochoutka z Balkánu, kde jsem ho letos v srpnu na našich cestách několikrát ochutnala, poprvé v srbském Bělehradě. Srbové prý začali vyrábět ajvar jako první, nicméně ten bělehradský mě trochu zklamal a ten nejlepší měli v makedonském Ohridu. Překvapilo mě, když jsem zjistila v naší poměrně početné cestovatelské skupině, jak moc je ajvar neznámý a to je škoda vzhledem k jeho vynikajicí chuti, snadné přípravě z lehce dostupných surovin a jeho univerzálnosti. Ajvar se dá jednoduše přidat jako omáčka do špaget, na topinky nebo jako dip.

 

Číst dále: Ajvar (pasta z pečených paprik a lilku)

   

Čtvrtek, 08 Květen 2014 09:29

kesu syr 1

 

Vypadá luxusně, chutná luxusně a příprava je velejednoduchá, jen vyžaduje plánování. Lahůdkové droždí (prodává se ve zdravé výživě) není nutné.

 

kesu syr 3

 

Číst dále: Kešu sýr s brusinkami

   

Sobota, 30 Listopad 2013 00:00

 

Pesto z mrkvové natě, která se vždycky vyhazuje a v těch lepších případech skončí na kompostu. Odkud se vzalo? Pochází z kuchařky, která je zaměřená na recepty ze zeleninového a ovocného "odpadu". Root to Stalk Cooking od Tary Duggan. Recepty se slupkami od brambor a jablek nebo z natí ukazují cestu jinam od obrovského množství jídla, které se u nás vyhodí. Komunální odpad tvoří ze 42 % právě biologicky rozložitelný odpad, ale přitom kontejnery na tento druh odpadu jsem na ulici ještě neviděla. Více o tomto problému tady.

 

V původním receptu je přidáno i pár snítek máty na kterou jsem zapomněla, ale i tak chutnalo pesto naprosto skvěle. Nejlepší objev z raw kuchyně v letošním podzimu! Použila jsem ho na zeleninové nudle z mrkve a cukety. Dají se vytvořit jednoduše pomocí škrabky na zeleninu. Pesto se hodí i k pečené zelenin a nebála bych se ho použít i jen tak na chleba.

 

 

 

Ingredience:

natě z jednoho svazku mrkve

1/4 hrníčku olivového oleje lisovaného za studena

1 stroužek česneku

1/4 hrnku kešu ořechů

1/4 hrnku lískových ořechů

šťáva z půlky citrónu

 

 

Postup:

1. Jediné co z natě nepoužijeme jsou hlavní stonky.

    Ostatní nakrájíme na menší kusy.

2. Nať smícháme s prolisovaným česnekm, ořechy,

    olejem, šťávou z citronu a rozmixujeme.

 

 pesto z mrkvové natě 3

 

 

 

   

Pondělí, 28 Říjen 2013 11:30

paprikova pomazanka copy

 

V době, kdy jsem změnila svůj jídelníček na vegetariánský, jsem našla novou cestu k několika druhům zeleniny. A například můj nesmiřitelný vztah s paprikou se zcela obrátil. Mám ráda hlavně její upečenou verzi. Tohle je jedna z možností, jak ji použít. Množství pomazánky jsem si nezměřila, ale odhaduju, že z uvedených ingrediencí je jí asi 2 hrnky.

 

Číst dále: Pomazánka z pečené papriky a hrachu

   

Strana 1 z 2

 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept