Středa, 29 Leden 2014 16:43

chia pudink 03 copy

 

V poslední době jsem k snídani pilně připravovala smoothie. Pak už to začala být trochu nuda, tak mě napadlo zkusit to takhle. Sladké mi to bylo málo, takže kvůli javorovému sirupu to není stoprocentně raw, ale jinak je to výživná bomba, zdravá atd. Trochu jsem zrenovovala web, kategorie receptů jsou teď přehlednější, u jednotlivých receptů jsou kategorie vidět po najetí myši na fotku. A žhavou novinkou jsou i facebookové stránky! :)

 

Číst dále: Avokádový chia pudink

 

Úterý, 14 Leden 2014 12:48

hruskove muffiny 2 copy

 

Letošní zimu jsem příliš omámená červenou řepou a dýní, obojí kupuju pořád dokola, používám na slano i na sladko, ale konečně došel čas i na hrušky. I když hrušky v muffinech nejsou výrazné, dávají těstu příjemnou konzistenci. Tyhle muffiny mají "charakter", jak jsem si poslechla, díky čerstvému zázvoru. Jak je mým zvykem, recept je velmi jednoduchý a bez výčitek svědomí ho můžou péct i ti, kterým začalo zkouškové období.

 

Číst dále: Hruškové muffiny se zázvorem

   

Středa, 11 Prosinec 2013 18:59

kulicky a svarak copy

 

Ani tady samozřejmě nemohlo chybět vánoční cukroví. Tak jsem si řekla, že budu tradiční rodinný reportoár inovovat a zkusím to letos bez bílého cukru a mléčných výrobků. Moje alternativní perníčky a ořechové rolky jsou sice fajn, ale přece jenom až napotřetí jsem opravdu spokojená. Inspiraci na kávové kuličky mi tentokrát nepřinesl zahraniční web, ale česká veganská internetová kuchařka, i když na první pokus jsem měla po ruce opravdové máslo. Poměry mi vyšly malinko jinak než v původním receptu. Cukroví je zapotřebí moc dlouho neuchovávat.

 

Na druhé fotce je svařák, recept asi každý zná, tak si dovolím jen malý tip. Je výborný s kouskem rozmarýnu.

 

Číst dále: Kávové kuličky

   

Čtvrtek, 17 Říjen 2013 21:46

makovec 03 copy

 

Vypadá to, že červená řepa je u nás doma hitovkou letošního podzimu, spolu s dýní, která je už tradiční a někdy brzy se tu, doufám, objeví. V makovci je samozřejmě možné řepu vynechat a užívat si ho jen s hruškovým krémem, ale samotný makovec je pak o něco sušší. Nebo naopak můžeme zapomenout na krém. Dezert možná není úplně fotogenický, ale je rychle hotový a dobře se s ním za oknem kouká, jak venku padá listí a fouká vítr. Krém dejte navrch těsně pře podáváním.

 

Číst dále: Makovec s červenou řepou a hruškovým krémem

   

Pondělí, 02 Září 2013 00:00

povidla copy

 

Někdy během letošního jara jsem si hodně pozdě v noci pustila dokument Jedlá zahrada. Poprvé jsem ho viděla sama, podruhé s přítelem. Zatímco já bych zůstala u virtuálního obdivování zahrádky spisovatelky Alys Fowler, kde se dá všechno sníst, muž se nenechal odradit pražskými podmínkami a připravil skromný plán, jak zužitkovat zanedbaný dvůr domu ve kterém bydlíme. Nejdřív jsme v jednom rohu založili kompost, pak jsme vytrhali plevel a na uvolněné místo jsme zasadili bylinky. To nám pro letošní rok stačilo, ale na ten příští plánujeme rozšíření. Tento týden jsme svoji mátu, meduňku, majoránku, petržel a pažitku sklidili a střídavě sušili nebo zmrazovali.

 

Inspirována Jedlou zahradou jsem taky zkoušela "zavařovat". Alternativně, bez velkého zavařovacího hrnce a teploměru, jak si pamatuju z dětství. Z broskví jsem udělala broskvový krém. V originálním ovocném krému (v angličtině curd) se používá bílý cukr, vajíčka a máslo, ale podařilo se mi najít i výbornou veganskou alternativu. Podle autorky by měl vydržet dva týdny, takže putoval do mrazáku a poslouží později jako poleva na nějaký dortík nebo jen na toast.

 

povidla a bylinky copy

 

Číst dále: Broskvový krém a švestková povidla

   

Strana 3 z 4

 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept