povidla copy

 

Někdy během letošního jara jsem si hodně pozdě v noci pustila dokument Jedlá zahrada. Poprvé jsem ho viděla sama, podruhé s přítelem. Zatímco já bych zůstala u virtuálního obdivování zahrádky spisovatelky Alys Fowler, kde se dá všechno sníst, muž se nenechal odradit pražskými podmínkami a připravil skromný plán, jak zužitkovat zanedbaný dvůr domu ve kterém bydlíme. Nejdřív jsme v jednom rohu založili kompost, pak jsme vytrhali plevel a na uvolněné místo jsme zasadili bylinky. To nám pro letošní rok stačilo, ale na ten příští plánujeme rozšíření. Tento týden jsme svoji mátu, meduňku, majoránku, petržel a pažitku sklidili a střídavě sušili nebo zmrazovali.

 

Inspirována Jedlou zahradou jsem taky zkoušela "zavařovat". Alternativně, bez velkého zavařovacího hrnce a teploměru, jak si pamatuju z dětství. Z broskví jsem udělala broskvový krém. V originálním ovocném krému (v angličtině curd) se používá bílý cukr, vajíčka a máslo, ale podařilo se mi najít i výbornou veganskou alternativu. Podle autorky by měl vydržet dva týdny, takže putoval do mrazáku a poslouží později jako poleva na nějaký dortík nebo jen na toast.

 

povidla a bylinky copy

 

 

Broskvový krém:

1 hrnek oloupaných a na kostky nakrájených broskví

2 - 4 lžičky třtinového cukru

2 lžičky šťávy z citronu

2 1/2 lžičky kukuřičného škrobu

 

Postup:

1. Broskve vybereme hodně zralé, aby byli dostatečně sladké. Oloupeme je, nakrájíme na kostky, přidáme cukr a rozmixujeme.

    Ochutnáme a pokud je potřeba, přidáme další cukr.

2. Smícháme citronovou šťávu s kukuřičným škrobem, přidáme k broskvím a rozmixujeme dohladka.

3. Směs dáme do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme několik minut, aby směs zhoustla. Hned po uvaření je nalijeme do

    zavařovací sklenice, necháme vychladnout a uskladníme v ledničce.

 

Recept na švestková povidla je ještě jednodušší (děkuju, Anežko). Trvanlivost zatím nemám ověřenou, ale chystám se je využít do tohoto švestkového jahelníku. Vaření povidel je tak rychlé, že se během něj stihnete podívat i na tematický večerníček:

 

Švestková povidla:

1 hrnek na kostky nakrájených neloupaných švestek

1/4 sáčku agaru

 

Postup:

1. Do hrnce dáme jen asi 4 lžíce vody. Přidáme švestky a krátce povaříme.

2. Rozmixujeme a přidáme agar. Znovu ohřejeme a sundáme z plotny, jakmile se směs začne vařit.

3. Ještě horké nalijeme do zavařovací sklenice.

 

 

Share

Komentáře   

 
0 #2 Eliška Bruknerová (Deník gurmánky) 2013-09-03 11:51
Fakt skvělej tip, Anežko. ;-)
Citovat
 
 
0 #1 Anežka Adamcová 2013-09-03 11:21
Hm! Mňam! Včera jsem to samé, co se švestkami, udělala i s broskvemi. Taky mňamka.
Citovat
 

Přidat komentář



Prosím, tato skládačka ukáže, zda nejsi robot. Nemusí být přesná.
Pokud tě tato malá hra už nebaví, tak se stačí ZAREGISTROVAT ZDE
 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept