Orechovy kolac s merunkami 1

 

Svazek sušené levandule máme ve váze v předsíni, další je schovaná v prádelníku, levandulovou esenci přidávám do aromalampy a taky do pračky. Na mém novém čajovém velehrnku je samozřejmě taky motiv levandule. Tak už jen chybělo ochutnat ji v jídle. Stalo se. V kombinaci s ořechy a meruňkami vzniká mez tímhle koláčem a mnou vážný vztah. S radostí se dělím o tento božský zážitek z kuchařky Plenty More s vámi.

 

 

Ingredience:

185 g rozpuštěného másla (rostlinnou variantou je např. Alsan)

2 lžičky (ořechového) oleje

220 g třtinového cukru

120 mandlí

4 vejce

120 g vlašských ořechů

90 g hladké mouky

1/2 lžičky vanilkového extraktu

1 vrchovatá lžička citrónové kůry (z chemicky neošetřeného citrónu, připravenou kůru prodávají třeba v DM drogerii)

1 1/2 lžičky sušené nebo čerstvé levandule

600 g půlených vypeckovaných meruněk

 

1. Mandle rozmixujte nebo rozdrťte na prášek. Smíchejte je s olejem, máslem a cukrem a rozšlehejte do krásně nadýchané hmoty. Pak přidejte vajíčka a znovu rozšlehejte.

2. Rozmixujte na jemno také vlašské ořechy a přimíchejte je spolu s vanilkovým extraktem, citrónovou kůrou, 1 lžičkou levandule a hladkou mouku k mandlové směsi.

3. Dobře promíchané těsto nalijte do velké koláčové formy vyložené pečicím papírem. Nahoru položte meuňky slupkou dolů.

4. Pečte na 170° C asi 60 - 70 minut. Propečenost zkontolujte špejlí (špejle bez drobečků = koláč je hotový). Dobře si ho hlídejte (líp než já) a pokud začíná hodně hnědnout, překryjte ho

    pečicím papírem i na vrchu.

5. Po upečení posypejte zbytkem levandule.

Uložit

Share

Přidat komentář



Prosím, tato skládačka ukáže, zda nejsi robot. Nemusí být přesná.
Pokud tě tato malá hra už nebaví, tak se stačí ZAREGISTROVAT ZDE
 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept