redkvicky

 

Mezi těmi, kteří řeší to, co mají na talíři, jsem jako vegetariánka vlastně dost nudná. Máme tu třeba vegany. Mezi food blogy na české scéně jsou ty veganské asi nejzajímavější (Cruelty free hedgehogs, Veganodaktyl, Bez krutosti). Pak je tu paleo, které se snaží o návrat ke stravě paleolitických lovců a sběračů. Z jídelníčku vyškrtává všechno, co člověk začal získávat 10 000 let př. n. l. přechodem k zemědělství (obilniny, luštěniny, mléčné výrobky a rostlinné oleje), odmítá i průmyslově upravený cukr. Tato dieta může být prospěšná pro lidi alergické na lepek a laktózu, ale při průzkumu paleo receptů se mi zdá, že se používá až příliš mnoho masa a vajíček.

Největší nadšení momentálně zažívá živá strava tedy „raw food“. Většina živin přijde tepelnou úpravou nazmar, ale tady se povoluje maximálně 40° C a většinou ani to ne, protože jak říká klasik, nejlepší hrnec máte přece v těle. Věcí neznalá, představovala jsem si, že stoupenci syrové stravy - vitariáni, se živí jen saláty (asi jako si to myslí někteří o vegeteriánech a není to pravda :)). Ale je to jinak, protože lidská vynalézavost je nekonečná. Luštěniny, které jsme zvyklí vařit, prostě jen namočíme a přijdeme sklidit asi za dva dny, když už jsou pěkně naklíčené. Den můžeme zahájit podivně brčálově zeleným smoothiem, k obědu si dát rawsoto a zajíst ho koláčkem a k večeři třeba ten salát s naklíčenou pšenicí.


Uplynulý týden jsem tedy osobně testovala vitariánské jídlo. V úterý jsem vyzkoušela syrové nudle s houbami a tofu v nově otevřené (a zatím trochu undergroundově zařízené) restauraci Plevel. Naklíčené cosi mi nechutnalo, jinak mňam. Plevel se usadil v Krymské ulici ve Vršovicích a posílil zdejší zvláštní alternativní atmosféru, kterou odstartovalo Café v lese o pár domů níže a o něco později i kreativní dílny/prostory. Ve čtvrtek jsme si nechali dovézt jídlo ze Secret of Raw, pouze několik měsíců otevřené restauraci na pražském Žižkově, která se specializuje pouze na syrové jídlo. Chuťový a estetický požitek 100 % ((viz fotka) a nasycenost kupodivu taktéž. V sobotu jsem udělala salátek ze zeleniny z trhu a pokusila se o domácí fazolovou „raw“ pomazánku. A tady se vyskytl problém. Místo uveřejnění nového receptu jsem se celé odpoledne cítila divně a pila žaludeční čaj... Na nějakou dobu mě asi klíčení luštěnin přešlo, ale experimentování se syrovou stravou ještě ne.

 

secret of raw

 

 

 

Share

Přidat komentář



Prosím, tato skládačka ukáže, zda nejsi robot. Nemusí být přesná.
Pokud tě tato malá hra už nebaví, tak se stačí ZAREGISTROVAT ZDE
 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept