na ture

 

Minulý rok jsme v devítičlenné skupině zažili skutečný „road trip“, který začal v Bělehradě a skončil na řeckém Korfu. Měli jsme naplánovaný také výstup do makedonských hor a na ten bylo potřeba se obzvlášť dobře připravit. Naše zásoby jsem zdokumentovala (omlouvám se za rozostření), ale nemělo už smysl zveřejňovat moje poznatky na konci srpna, a tak jsem si chystala aktualizaci letos. Chystám se už od začátku června :)

 

Vegetariánskou, natož veganskou, restauraci jsme na našich zastávkách v balkánských zemích (Srbsko, Makedonie, Albánie, Řecko) neobjevili, ale nebyl problém najít v běžném zařízení vegetariánské možnosti. V tomhle směru bych obzvlášť chtěla vyzdvihnout Makedonii, kde jsem jedla po celou dobu božská jídla a cenově jsme se maximálně přiblížili průměrným pražským cenám, ale jídlo bylo spíše levnější. Narazili jsme na místní pochoutky, třeba ajvar v Srbsku a Makedonii nebo rýžové qifqi v Albánii. Mimo restaurace jsme využivali útrob našich krosen a zeleninu a ovoce dokupovali na místních trzích. Při přípravě ještě v Praze jsme nakoupili v obyčejné sámošce (Vávra!), ve speciálce na ořechy a sušené ovoce (Diana),v DM drogerii, v orientálním obchodě (viz níže) a v bioobchodě. V posledním případě bych doporučovala bioobchod v Bělehradské. Nejdražší položkou byly ořechy a sušenky, ale člověk je za ně nakonec hodně rád. Důležité pro nás bylo, mít hodně bílkovin z důvodů fyzické náročnosti, a proto je tu docela dost sójových výrobků. Číselný seznam uvnitř článku.

 

mnichuv talir

 

 

1. Rýže

2. V divném pytlíčku se skrývá ochucený kuskus - je možné ho koupit i v biobchodě, ale v menším množství a za vyšší cenu. Druhou možností je orientální obchod Chez Amis ve Spálené ulici, kuskus tam nemívají vždycky, ale nedávno jsem tam pořídila půl kila quinoy a i ta by se mohla hodit. Prodávají tady i docela velké pytle s ořechy.

3. Pomazánky/Paštiky - nejchutnější jsou ve sklenici v DM drogerii, ale kvůli váze jsme brali tyto, které už tak oslňující nejsou.

4. Polévka z pytlíku - experiment! Polévku z pytlíku jsem neměla několik let, ale přátelské složení téhle z DMka mě přesvědčilo. Kdyby nic, tak v batohu neubírá prostor, ani nepřidává váhu. A chutnala dobře.

5. Aloe Vera - podle zkušeností mého přítele skvěle hydratuje (tělo, ne pokožku), takže jsme ji sbalili taky.

6. Rostlinné mléko

7. Směs ořechů - z Diany, mají hodně bílkovin a hrst kešu působí antidepresivně

8. Olivy - z biobchodu, ustály i teplo.

9. Klasika - sójové nudličky nebo kostky. K tomu ještě beru zeleninový vývar v kostce z DM, který se může hodit i do polévky Hopi.

10. Polévka Hopi - výživná luštěninová směs. S menším obsahem vody uvaříte kaši. Já sebou beru i směs koření (římský kmín, kari, koriandr, skořice, hřebíčky, 2 bobkové listy) a přidávám ji sem, ale není to nutné.

11. Indická kari omáčka - tady jsme si dovolili sklenici. Z DM drogerie, hodí se k rýži a sójovým nudličkám.

12. Fazole v plechovce

13. Čaj - jsem zvyklá na sypaný čaj, na tůru je samozřejmě praktičtější v pytlíku a u nás je osvědčený Waldemar Grešík.

14. Suchary

15. Kokosové mléko - přidávám do rýže: 1 hrnek jasmínové rýže + 1 velká plechovka kokosového mléka + 1 hrnek zeleninového vývaru (množství pro dva) + zelenina

16. Lifebar sušenky - proklatě drahé raw sušenky, ale vynikající

17. Cenově příznivější jsou De Nuts slazené medem. Mají v DM drogerii, ale i v supermarketech.

18. Sušenky s quinoou

19. Sušené meruňky

20. "Párečky" - mají v biobchodě, například Spacebar.

21.Tofu - opět jsme pořídili v DMku, protože nemusí být v ledničce, ale je to takový průměr.

22. To rozmazané jsou sójové výpečky s cibulkou - naše oblíbená prasárnička

 

arabske jidlo

 

Ještě na závěr. Pokud nemáte zájem cestovat takhle a radši chodíte po městech, nainstalujte si provařenou aplikaci Happy Cow, která poradí, kde najít vege friendly restauraci nebo obchod. Seznam vegetariánských hotelů najdete tady. Čechy tam zatím úplně chybí, ale to je trochu křivda, protože Javorníky jednu horskou vegatariánskou chatu mají a jmenuje se Antarik. A biobchod chystá v průběhu července otevření biopenzionu v Kryštofově údolí nedaleko Liberce. Tady by měla být jen rostlinná strava.

 

P.S. Já si teď dám trochu pauzu, na žádnou dlouhou cestu se bohužel nechystám, ale momentálně moje mozkové kapacity plně zaměstává diplomka a příprava na státnice. Bude tu tudíž trochu klídek minimálně do poloviny září.

 

 

 

 

Uložit

Share

Přidat komentář



Prosím, tato skládačka ukáže, zda nejsi robot. Nemusí být přesná.
Pokud tě tato malá hra už nebaví, tak se stačí ZAREGISTROVAT ZDE
 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept