plenty 1

 

Byla by škoda nechat zmínku o této kuchařce jen na facebooku, když je krásných kuchařek spousta a leckterá zbytečne zapadne, a tak bych se tu ráda podělila o svůj nový přírůstek Plenty More zaměřený na zeleninu, obilniny a luštěniny.

 

Po prvním nadšeném prolistování se mi zdálo, že většina receptů je veganská. Po druhém zevrubnějším prozkoumání odhaduji, že podíl veganských receptů je asi z 60% a zbytek je vegetariánský. Malinko mě rozčiluje až příliš lékarensky podaný seznam ingrediencí (25 g, 35 g porce koření apod.). Zvláštní je také členění kapitol podle způsobu úpravy jídla (Tossed, Grilled...), osobně mi nejvíce vyhovuje rozdělení podle ročních období. Na druhou stranu je tu obsáhlý rejstřík a záložka, takže rychle najdete, co potřebujete.

 

plenty 2

 

 

Tvrdé desky a velkorysý design (krásné fotky zeleniny přes celou A4) vás dostatečně nasytí i bez reálné přípravy některého receptu. Velkorysý je i rozsah knihy (152 receptů). Celá knížka má takovou předovýchodní příchuť, nevýhodou tedy jsou některé špatně sehnatelné přísady (tamarind), výhodou jistota, že se dočkáte nějakého božského pokrmu. K tradici přidává Ottolenghi svůj vlastní přístup a neobvyklé kombinace, a tak je tu baba ghanoush z cuket, indické ratatouille z rajčat a paprik nebo miso zelenina s rýží a dresinkem z černého sezamu nebo medové mrkve s tahini a jogurtem. Zhodnocení toho nejdůležitějšího, tedy jak je na tom kuchařka po chuťové stránce, přijde někdy příště. Rozhodně se chystám o nějaký recept podělit.

 

Pozor na cenu. Plenty More se na některých českých e-shopech prodává téměř za 1000 korun. Za takhle vysokou cenu nebrat. Dá se pořidit cca za 500. A ještě levnější variantou je podívat se přímo na stránky Yotama Ottolenghiho nebo na jeho „sloupek“ v Guardianu.

 

plenty 3

 

 

Uložit

Share

Přidat komentář



Prosím, tato skládačka ukáže, zda nejsi robot. Nemusí být přesná.
Pokud tě tato malá hra už nebaví, tak se stačí ZAREGISTROVAT ZDE
 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept