Inspirárium - nový blog

Pozor, otevřeno v novém okně. PDFTisk

Neděle, 30 Červenec 2017 21:26

inspirarium titulka 2-5k mensi

 

Stěhuju se jinam. Tentokrát to bude na místo, které tvoříme s mým mužem. Takže už to není jen o jídle, ale taky o filmech, knížkách, tipech na výlety a vzletných exhalacích ze života.

 

www.inspirarium.cz

 

Na facebooku jsme taky: https://www.facebook.com/inspirarium/.

I na instagramu: https://www.instagram.com/inspirarium.cz/

Uložit

 

Veganský penzion v Kryštofově údolí a kam zajít v Liberci

Pozor, otevřeno v novém okně. PDFTisk

Pátek, 18 Listopad 2016 00:00

 zima01

 

Kolegové v práci mě překvapili a dali mi jako svatební dar pobyt ve veganském penzionu Vital v Kryštofově údolí. Vyšlo to nakonec tak, že jsme přijeli přesně v den, kdy tu začalo poprvé sněžit.

 

Číst dále: Veganský penzion v Kryštofově údolí a kam zajít v Liberci

   

Na tůře

Pozor, otevřeno v novém okně. PDFTisk

Neděle, 05 Červenec 2015 17:35

na ture

 

Minulý rok jsme v devítičlenné skupině zažili skutečný „road trip“, který začal v Bělehradě a skončil na řeckém Korfu. Měli jsme naplánovaný také výstup do makedonských hor a na ten bylo potřeba se obzvlášť dobře připravit. Naše zásoby jsem zdokumentovala (omlouvám se za rozostření), ale nemělo už smysl zveřejňovat moje poznatky na konci srpna, a tak jsem si chystala aktualizaci letos. Chystám se už od začátku června :)

 

Vegetariánskou, natož veganskou, restauraci jsme na našich zastávkách v balkánských zemích (Srbsko, Makedonie, Albánie, Řecko) neobjevili, ale nebyl problém najít v běžném zařízení vegetariánské možnosti. V tomhle směru bych obzvlášť chtěla vyzdvihnout Makedonii, kde jsem jedla po celou dobu božská jídla a cenově jsme se maximálně přiblížili průměrným pražským cenám, ale jídlo bylo spíše levnější. Narazili jsme na místní pochoutky, třeba ajvar v Srbsku a Makedonii nebo rýžové qifqi v Albánii. Mimo restaurace jsme využivali útrob našich krosen a zeleninu a ovoce dokupovali na místních trzích. Při přípravě ještě v Praze jsme nakoupili v obyčejné sámošce (Vávra!), ve speciálce na ořechy a sušené ovoce (Diana),v DM drogerii, v orientálním obchodě (viz níže) a v bioobchodě. V posledním případě bych doporučovala bioobchod v Bělehradské. Nejdražší položkou byly ořechy a sušenky, ale člověk je za ně nakonec hodně rád. Důležité pro nás bylo, mít hodně bílkovin z důvodů fyzické náročnosti, a proto je tu docela dost sójových výrobků. Číselný seznam uvnitř článku.

 

mnichuv talir

 

Číst dále: Na tůře

   

Yotam Ottolenghi - Plenty More (minirecenze)

Pozor, otevřeno v novém okně. PDFTisk

Pátek, 08 Květen 2015 15:04

plenty 1

 

Byla by škoda nechat zmínku o této kuchařce jen na facebooku, když je krásných kuchařek spousta a leckterá zbytečne zapadne, a tak bych se tu ráda podělila o svůj nový přírůstek Plenty More zaměřený na zeleninu, obilniny a luštěniny.

 

Po prvním nadšeném prolistování se mi zdálo, že většina receptů je veganská. Po druhém zevrubnějším prozkoumání odhaduji, že podíl veganských receptů je asi z 60% a zbytek je vegetariánský. Malinko mě rozčiluje až příliš lékarensky podaný seznam ingrediencí (25 g, 35 g porce koření apod.). Zvláštní je také členění kapitol podle způsobu úpravy jídla (Tossed, Grilled...), osobně mi nejvíce vyhovuje rozdělení podle ročních období. Na druhou stranu je tu obsáhlý rejstřík a záložka, takže rychle najdete, co potřebujete.

 

plenty 2

 

Číst dále: Yotam Ottolenghi - Plenty More (minirecenze)

   

Co si přečíst u čaje

Pozor, otevřeno v novém okně. PDFTisk

Čtvrtek, 28 Listopad 2013 20:59

chickpea mag copy

 

Uvařte si třeba čaj ze zázvoru, medu a šťávy z limetek a jdeme na to. Mám tři fajn tipy na čtení. Nekupuju si časopisy o vaření, maximálně si prolistuju Albert magazín, nemám k receptům z časopisů velkou důvěru, všechno mi přijde tak nějak na efekt a stačí mi prolistovat a vím, že většinu receptů bych stejně neměla chuť zkusit. A už dlouho sním o nějakém časopise zaměřeném čistě na rostlinnou stravu. Stačí se porozhlédnout za humna, kde už něco takového mají.

Chickpea magazine. Oceňuju, že nemusí chodit až z Ameriky poštou. Můžete si ho nechat poslat v PDF, výsledná cena je pak mnohem nižší (z 20 $ klesá na 4 $). Možná je pořád docela vysoká, ale dílko je bez reklam. Úplně. Místo nich si můžete přečíst o tom, jak rychle a chutně uctít celiaka, když k vám přijde na návštěvu. Možná se necháte nalákat na uspořádání zimního pikniku (brr) nebo si radši v teple přečtěte rozhovor s autorkou i u nás poměrně známého blogu Oh she glows, Angellou Liddon. Mě osobně nejvíc nalákaly návody na vánoční dárky z kuchyně a recepty na veganské koktejly. Za projektem stojí autoři blogu hipsterfood, který mě svého času úplně nadchnul trochu jiným pojetím. Na fotkách je často taková patina ala devadesátky a „tak nějak bordel“, žádná vysoká saturace a nablýskané nádobí.


Jejich Chickpea Mag vychází čtvrtletně. Pokud si ho objednáte v té digitální formě (kterou tady tak nenápadně propaguju), přijde vám email s adresou ke stažení a stáhnout si ho můžete celkem pětkrát.

A pozor! I když jsem čekala, že na podobný formát časopisu si budeme muset u nás ještě trochu počkat, tak nedávno vyšlo první číslo Cinnamonu. Jak jménem, tak svým grafickým zpracováním mi připomíná právě Chickpea Magazine. Na obsahu se podílelo několik českých blogerek a zakladatelka časopisu Klára Bernklau. Je k dostání pouze v digitální podobě, zcela bez reklam a zdarma. Pro mě další důkaz, jak krásný projekt může vzniknout jen díky internetu a nadšení. Kdo by si takový časopis dnes troufnul vydat v tištěné podobě? Jinak se tu odráží sympatická filozofie používat hlavně lokální suroviny a já už se chystám na recepty s kapustičkami a kaštany...

 

cinammon mag3 copy

Číst dále: Co si přečíst u čaje

   
 
 
 
 
 
Nejpopulrnj blogy recept